Танковата колекция на Литълфийлд търси средства за музей

Collings Foundation се е нагърбила със задачата да осигури необходимите 10 млн. долара до август 2014 г.

14.11.2013 | 15:47
Танковата колекция на Литълфийлд търси средства за музей

Навярно името Жак Литълфийлд не ви говори нищо. Дипломираният инженер от Станфордския университет започва кариерата си Hewlett Packard. Престоят му обаче се оказва кратък, като прз 1970 г. той напуска технологичния гигант, за да се отдаде на страстта си – събирането и възстановяването на военни превозни средства.

Литълфийлд придобива първите си танкове през 1983 г., а от средата на 90-те години притежава прототипи от почти всички исторически значими битки на Земята в последния половин век.

Преди смъртта си през 2009 г. Литълфийлд има в колекцията си танкове и бронирани машини от САЩ, Русия, Германия, Англия, Франция, Швейцария, Чехословакия и Израел.

Collings Foundation, основана и ръководена от Роб Колингс, се надява да набави необходимите 10 млн. долара за изграждането на музей, който да събере 160-те военни експоната. Като краен срок от фондацията са си поставили август 2014 г.

"За съжаление сегашното място, където се намира колекцията, не е най-доброто в света по отношение на местоположение и достъпност. Писатели, историци, отбранителната индустрия и изобщо всички хора, които искат да се възползват от тази прекрасна колекция, са възпрепятствани", заяви Роб Колингс.

Повече за колекцията може да научите от материала на Bloomberg!