Принц Чарлз се пенсионира днес на 65 години

На 25 години става командир на HMS Bronington – кораб, обезвредяващ мини край бреговете на Шотландия.

14.11.2013 | 12:11
Принц Чарлз се пенсионира днес на 65 години

Британският принц Чарлз навършва днес 65 години и официално става пенсионер. Престолонаследникът на Великобритания ще отпразнува рождения си ден в Индия и Шри Ланка.

Преди 65 години в Бъкингамския дворец кралица Елизабет II и принц Филип – дюкът на Единбург дават на света Чарлз Филип Артър Джордж или по-познат като принц Чарлз.

Той започва образованието си по стъпките на баща си Филип в „Чийм Скул“ около Лондон, а като тинейджър се оплаква, че съучениците му го тормозят. Завършва в Кеймбридж, където първо учи археология и антропология, а след това се прехвърля в историческата специалност на заведението.

На 20-годишна възраст сред старинните крепости на замъка Карнарвон той е провъзгласен от майка си за принц на Уелс и заминава за военното си обучение. След 5 години става командир на HMS Bronington – кораб, обезвредяващ мини край бреговете на Шотландия.

През 1981 г. година се жени за лейди Даяна Спенсър, която го дарява с Уилям и Хари, а кралският двор изглежда безкрайно щастлив, но към края на 80-те спекулациите в медиите стават все по-задушаващи, отразявайки разделението в младото семейство и отделното им съществуване в по-голямата част от времето.

След смъртта на Даяна през 1997 г. година Чарлз е обвиняван в заговор срещу бившата си съпруга заради връзката й с арабския милиардер Доди Ал Файед.

Дълго дискутираната, но скрита афера пък с Камила Паркър Боулс излезе наяве, когато през 2005 г. официално Чарлз се ожени за нея и са заедно до днес.

Рожденикът ще празнува в индийската провинция Керала преди да отпътува за Шри Ланка за среща на Обединеното кралство, където отива от името на кралица Елизабет II.