Си Дзинпин в борба за запазването на традиционните лунни сладкиши

Има все повече случаи, в които се подаряват луксозно опаковани лунни сладкиши или дори златни или сребърни плочки с форма на курабии.

19.09.2013 | 14:11
Си Дзинпин в борба за запазването на традиционните лунни сладкиши

Лунните сладкиши са традиция, позната в цяла Азия. Курабиите с плънка - сладки или солени, символизират луната. Те са също такава традиция за Изтока, каквато е коледният сладкиш с плодове за Запада. Но в последните години тя се превърна в начин за даване на подкуп.

Има все повече случаи, в които се подаряват луксозно опаковани лунни сладкиши или дори златни или сребърни плочки с форма на курабии. Подаръкът като традиционен начин на комуникация по време на фестивалите се изроди в подкуп.

Тези сребърни или златни лунни сладкиши не могат да се ядат, но са много скъпи. Цените варират от няколкостотин до три хиляди долара. За сравнение сладкишите, които се ядат, струват между 20 и 50 долара за една кутия.

Търговците предлагат все по-луксозни версии и така се увеличават и начините за подкуп на длъжностно лице срещу услуга - един екстравагантен разход за членовете на Комунистическата партия , която забрани подаряването на лунни сладкиши и използването на обществени средства за купуване на традиционните курабии и свързаните с тях подаръци.

Това ограничава търсенето в навечерието на фестивала.

В миналото опаковката на курабиите съдържаше и скъпи подаръци като часовници, алкохол и бижута. Но китайският президент Си Дзинпин иска да остави следа. Неговата кампания срещу корупцията и разходите може да върне Есенния фестивал към неговите корени, когато бедните селяни празнували края на прибирането на реколтата. Той е многолик символ за страната, в която пропастта между бедни и богати е голяма.