Светът полудя по кронъта – нещо между донът и кроасан

Производителите смятат, че отзивите са много вкусни и продуктът има бъдеще.

10.08.2013 | 13:49
Светът полудя по кронъта – нещо между донът и кроасан

Светът полудя по кронъта - сладко изкушение, което е вид донът, направен от кроасаново тесто, с пълнеж и захарна глазура. Неговото рождено място е пекарната „Доминик Ензъл“ в Ню Йорк, която патентова изделието си. Много държави, предимно в Азия обаче, измислят всевъзможни вариации на кулинарното произведение в търсене на нови клиенти.

Производни на кронъта има в Япония, Южна Кореа, Филипините и Хонконг, а всеки магазин допълва по нещо от себе си. Някои залагат на рецепта с хрупкав шоколад, зелен чай и ягоди. В сладкарска къща „Мандарин“ в Хонконг се гордеят с начина, по който приготвят сладките изкушения.

„В началото започнах да правя кроасани по класическа рецепта. В последствие бях вдъхновен от това как в Ню Йорк и въобще в САЩ правят кронът и реших, че и аз трябва да започна да го правя. Ние го наричаме ‚кроасанов донът, за да не нарушаваме авторските права“, разказа сладкарят Ив Матей.

Dunkin Donuts в Южна Корея пък го нарича “Нюйоркски пай-донът”, a във Филипините - донът-кроасан.

Сладкарска къща „Свисбърг“ и пекарна „Ензъл“ в Хонконг пък са подали молба за разрешение да използват името кронът, но все още не е получила одобрение.

„Суисбек“ започнаха да продават техните кронъти миналия месец на цена от 3,86 долара. Версията на Dunkin Donuts струва 1,72 долара - три пъти по-малко от оригиналната цена.

Въпросът е дали този вид донъти са временно явление или завинаги ще останат основен вид закуска. Производителите смятат, че отзивите са много вкусни и продуктът има бъдеще.

/Bloomberg/