fallback

Руска ракета с три навигационни спътника се разби в казахстанската степ (видео)

Държавният телевизионен канал "Россия 24", който излъчваше изстрелването на живо, показа драматични кадри.

02.07.2013 | 13:08

Руска ракета с три навигационни спътника на борда се отклони от курса и се разби в казахстанската степ малко след изстрелването от космодрума Байконур. Отломките са паднали на самата площадка за излитане. За щастие няма пострадали при инцидента. 

Държавният телевизионен канал "Россия 24", който излъчваше изстрелването на живо, показа драматични кадри, на които се вижда как ракетата носител "Протон-М" рязко се отклонява от траекторията си секунди след старта. После тя се разпада в огнено кълбо и пада на земята близо до стартовата площадка.

Персоналът в района не е пострадал, тъй като е бил в бункери. По данни на агенция Интерфакс, около 500 тона токсично ракетно гориво може да е изтекло в околността. Казахстанските власти обмислят евакуация на близките градове. Приблизителната цена на трите унищожени спътника е около 200 милиона долара. Те е трябвало да допълнят системата ГЛОНАСС, руският еквивалент на американската система за глобално позициониране.

По предварителни данни причина за катастрофата е проблем с двигателя. Подобен инцидент имаше и през 2010-та година. Тогава ракета Протон М не успя да изведе три спътника ГЛОНАСС в орбита. Ракетата тогава падна в Тихия океан.

fallback
fallback