Отиде си част от легендата Pink Floyd

Сторм Торгерсон, смятан за най-добрия дизайнер на музикални албуми, почина на 69 години.

19.04.2013 | 12:19
Отиде си част от легендата Pink Floyd

Прочутият дизайнер, художник и фотограф Сторм Торгерсон почина на 69-годишна възраст след кратко боледуване от рак. Торгерсон ще бъде запомнен най-вече като създателя на емблематичните корици за албумите на легендарната група Pink Floyd, макар творчеството му да обхваща много други групи, както и съвсем различни жанрове. Писателят Дъглас Адамс, автор на "Пътеводител на галактическия стопаджия", смяташе Торгерсон за най-добрия автор на обложки в света.

Сторм е приятел от детинство на музикантите от Pink Floyd и дори бе кум на сватбата на вокалиста Дейвид Гилмор. "Той беше една постоянна сила в живота ми, и в работата, и в личните дела, рамо, на което да поплачеш, и страхотен приятел", коментира Гилмор след новината за кончината на Торгерсон. "Творбите, които създаде за Pink Floyd от 1968 година насам, са неразделна част от нашата работа".

Сред най-известните обложки на Сторм са The Dark Side of the Moon, Wsih You Were Here и Animals на Pink Floyd, Houses of the Holy на Led Zeppelin, трите първи солови албума на Питър Гейбриъл, Absolution на Muse. Негови клиенти са били Пол Маккартни, Black Sabbath, Scorpions, Alan Parsons Project, Bad Company, Helloween, Genesis, The Offspring, The Cranberries и още много други световноизвестни изпълнители.

Под ръководството на Сторм са заснети и немалко видеоклипове, начело с High Hopes – последния голям хит на Pink Floyd.