fallback

Писмо до хлапе бе продадено за 5.3 млн. долара

Седемте страници от откривателя на ДНК до 12-годишния му син счупиха рекорд на търг в Ню Йорк.

11.04.2013 | 14:00

Писмото, в което съоткривателят на ДНК Франсис Крик обяснява на 12-годишния си син Майкъл революционното откритие, беше продадено на търг в Ню Йорк за рекордните 5.3 млн. долара.

В седемте страници, писани на 19 март 1953 и пратени в пансиона, в който учело детето му, Крик описва структурата на ДНК като нещо „красиво“. Той обяснява, че заедно с колегата си Джеймс Уотсън са открили механизма, „по който от живота произлиза живот“. Освен това е включена проста илюстрация на двойната спираловидна верига на ДНК – както признава самият Крик, не много умело нарисувана. Писмото завършва с поръчение: „Прочети това внимателно, така че да го разбереш. Когато се прибереш, ще ти покажем модела. С много обич, татко“ .

От аукционната къща Christie's, казаха, че цената, за която е продадено писмото, надминава досегашния рекорд – 3.4 млн. долара, платени през 2008 за писмо на Ейбрахам Линкълн. 

Крик, който почина през 2004 на 88-годишна възраст, дели с колегите си Джеймс Уотсън и Морис Уилкинс Нобелова награда за медицина за откритието. Медалът му, получен през 1962, също ще бъде обявен на търг, като се очаква цената му да надхвърли 500 000 долара.

Наследниците на Крик смятат да продадат още няколко ценни вещи на учения и да дарят парите на различни научни организации, сред които Институтът за биологични изследвания „Салк“ и Лондонският институт „Франсис Крик“, който ще бъде открит през 2015.

 

fallback
fallback