Слоновете на изчезване заради китайския растеж

Две трети от африканските горски слонове са избити за десетилетие заради увеличаващото се търсене на кост в Азия.

06.03.2013 | 15:06
Слоновете на изчезване заради китайския растеж

Две трети от африканските горски слонове са изчезнали през последното десетилетие, сочи ново изследване, публикувано в авторитетния научен журнал Plos One. Основната причина е в незаконния лов. Бракониерството става все по-агресивно заради увеличаващото се търсене на слонова кост на забогатяващите азиатски пазари.

Изследването е отнело 9 години, през които учените са изминали над 13 000 километра и за взели над 11 000 проби. Резултатите сочат, че между 2002 и 2011 популацията на слоновете е намаляла с 62%.

Данните от проучването бяха представени при договарянето на Конвенцията за международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора (CITES) в тайландската столица Банкок.

В Централна Африка са останали около 100 000 горски слона и около 400 000 от разновидността, която обитава саваните. През 80-те години слоновете надхвърляха милион.

Горската разновидност е по-застрашена, защото има по-дълги бивни, а и обитава най-вече страни без достатъчно строги закони срещу бракониерството.

Миналия месец Габон обяви, че в периода 2004-2012 на територията на националния й парк Минкебе са били убити над 11 000 слона. „Слоновете ни са в опасност, защото нелегалният пазар на слонова кост е повишил цената й значително. Призовавам международната общност да се присъедини към нас в борбата за спасяването на тези животни, защото иначе те ще изчезнат напълно“, каза президентът на Габон Али Ондимба.

Тропическа гора без слонове е обречена. Те проправят пътища и проходи, които се използват от останалите животни, пренасят семената на много от дърветата. До голяма степен те са като градинари на гората“, обяснява професор Лий Уайт, директор на парка. 

Срещата за договаряне на Конвенция за международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора (CITES) започна на 4 март, като в нея вземат участие 178 държави. Вече бяха посочени осемте държави (Танзания, Кения, Уганда, Малайзия, Филипините , Виетнам, Китай и Тайланд), в които е съсредоточена легалната и нелегална търговия със слонова кост. Те бяха предупредени със сурови санкции, ако не вземат незабавни мерки.

"Необходими са не само нови закони, но и образователни програми, особено в Китай. Дори да не ви се вярва, има хора, които не са наясно, че за да получат слонова кост, трябва да бъдат убивани слонове“, казва Елизабет Бенет, съавтор на изследването.