Жена получи чуждо лице след 15-часова операция

Над трийсет хирурзи участваха във връщането към нормален живот на обгорена с киселина пациентка.

28.02.2013 | 17:01
Жена получи чуждо лице след 15-часова операция

Американката Кармен Тарлтън се сдоби с ново лице след безпрецедентно сложна 15-часова хирургическа операция в бостънската болница "Бригъм". На жената бяха трансплантирани кожа, лицеви мускули, артерии и нерви в областта на лицето и врата.

Болницата потвърди за успеха на операцията във вторник, но не уточни точната дата на провеждането й, за да запази анонимността на донора.

Тарлтън бе обезобразена със сярна киселина от бившия си съпруг през 2007. След инцидента тя бе с изгаряния на над 80% процента от тялото и се наложи лекарите да я поставят в изкуствена кома за три месеца. След събуждането си жената бе обезобразена и почти сляпа. 

Оттогава Кармен претърпя над 50 операции за възстановяване на тъканите и зрението.  Във финалната трансплантация на лице са участвали над 30 хирурзи.

"Чувствам се много благодарна за това, което ми се случва. Трансплантацията подобрява много качеството на живота ми. Духът ми е приповдигнат“, казва пациентката в изявление, прочетено от сестра й.

Шефът на отделението по пластична и реконструктивна медицина в болницата Бохдан Помахач призна, че очакванията на лекарите пациентката да оцелее след обгарянията са били съвсем ниски. Сега обаче тя се възстановява успешно и има големи шансове да води почти нормален живот. „Тя е борбена и е една от най-вдъхновяващите личности, които съм срещал“, добавя Помахач. Лекарите не изключват възможността Кармен да се върне на старата си работа като медицинска сестра в хирургията. Преди това обаче на жената ще са необходими между 3 и 6 месеца, за да започне да възвръща чувствителността и да контролира движенията на лицевите си мускули. След година се очаква подмененото й лице да достигне 75-80% от нормалните функции. 

Както и при всички други случаи на трансплантация на лице, прилика между пациента и донора няма да има, обясни Помахач.