Половината храна в света отива на боклука

Половин трилион кубически метра вода отиват за поливането на култури, които така и не стигат до потребителите.

10.01.2013 | 16:09
Половината  храна в света отива на боклука

Между 30 и 50% от цялата храна, произвеждана в света, се изхвърля, твърди сензационен доклад на британската Асоциация на инженерите. Това се равнява на между 1.2 и 2 млрд. тона годишно.

Причината е най-вече в безсмислено кратките срокове за годност на някои храни, желанието на западните народи да консумират добре изглеждаща храна, както и лоши инженерни решения в земеделието и неадекватно съхраняване на продукцията, подчертава докладът.

Тази тенденция е особено обезпокоителна на фона на прогнозата на ООН, че до края на века населението на планетата ще се увеличи с още около 3 млрд. души. 

В самата Великобритания 30% от произведените зеленчуци дори не се берат, защото не покриват изискванията за външен вид на дистрибуторите. Половината от храната, закупена в САЩ и Великобритания, пък отива в кошчетата за боклук, изхвърлена от купувачите.

В световен мащаб около 550 млрд. кубически метра вода се похабяват всяка година за отглеждането на растителни култури, които така и не стигат до потребителите. Производството на месо гълта още повече – за добива на един килограм се изразходва между 20 и 50 пъти повече вода, отколкото за същото количество растителна храна. Очаква се водата, необходима на хранителната индустрия, да достигне между 10 и 13 трлн. кубически метра до 2050 година. Това е между 2.5 и 3.5 пъти повече от използваното  за ежедневни нужди от цялото население на Земята и неминуемо ще доведе до недостиг в близко бъдеще, предупреждават инженерите. За да се избегне това, е необходимо да се оптимизира разходът на ресурси и да се намали разхищаването на годна за консумация храна.

 „Количеството на изхвърлената или неупотребената храна в света е потресаващо. То може да изхранва растящото население на Земята в бъдеще и да спаси гладуващите днес. Освен това за производството и дистрибуцията ненужно се похабяват земя, вода и енергийни ресурси“ казва Тим Фокс, завеждащ отдела Енергия и околна среда в асоциацията. Единственият начин този проблем да се реши е правителствата и международни структури като ООН да работят заедно, за да променят отношението на хората към похабяването на страна, смята Фокс.