Любимец на партията спечели Нобел за литература

Шведската академия присъди приза и 1.2 милиона долара на китайския магически реалист Мо Ян.

11.10.2012 | 15:45
Любимец на партията спечели Нобел за литература

Китайският писател Мо Ян печели тазгодишната Нобелова награда за литература, съобщи секретарят на Шведската академия Петер Енглунд. Новината бе посрещната с ентусиазъм от държавните медии в Китай, тъй като Мо, за разлика от предишния китайски носител на наградата, не е дисидент. Националната телевизия в Пекин прекъсна предаването си, за да съобщи за решението на нобеловото жури.

За разлика от премиите за наука, които се присъждат от Нобеловия комитет, решението за литературния приз се взема по традиция от Шведската академия. Членовете й са предпочели Мо Ян заради неговия "халюцинаторен реализъм", смес от "народни приказки, история и съвременност". Петер Енглунд съобщи, че вече се е чул по телефона с лауреата, който бил "не на себе си от радост и малко стреснат".

Това е първата Нобелова награда, с която властите в Китай могат открито да се хвалят. Предишният китайски лауреат за литература (през 2000 година) бе драматургът Гао Синдзиен, чиито творби са забранени от режима в Пекин. Нобеловото жури вбеси партийното ръководство и през 2010, когато присъди приза за мир на лежащия в затвора дисидент Лю Ксяобо.  За разлика от тях Мо се ползва с откровените симпатии на комунистическата върхушка.

Мо Ян (псевдоним на Гуан Мойе) е роден през 1955 в селско семейство в провинция Шандун. Литературният му пробив дойде с романа "Червеното сорго" (сорго е вид житно растение) през 1987 – пасторална история за селския живот и любовта по време на войната с Япония. По нея прочутият режисьор Джан Имоу засне първия си известен филм, спечелил голямата награда на "Берлинале".

До момента Мо е написал 11 романа (другият по-известен е "Чеснови балади" от 1995) и стотици разкази. Много критици определят стила му като "китайски магически реализъм".

Мо Ян е едва вторият автор извън Европа, удостояван с наградата за последните шест години. Към нея му се полага и парична премия от 1.2 млн. долара.