Англичанка остана без стомах заради коктейл

18-годишната Габи Сканлън се изгорила с течен азот, докато празнувала рождения си ден.

08.10.2012 | 15:52
Англичанка остана без стомах заради коктейл

Целият стомах на 18-годишна британка беше отстранен по спешност от хирурзите в град Ланкастър заради изгаряне с течен азот. Предполага се, че пострадалата Габи Сканлън е приела веществото с коктейл, изпит в местен бар.

Тийнейджърката празнувала рождения си ден с приятели и решила да си поръча от модните напоследък коктейли с течен азот. Малко след първата глътка обаче започнала да се задушава и да изпитва остри болки в стомаха. Тя била откарана в Кралската болница в Ланкастър малко преди полунощ, където й поставили диагноза перфорация на стомаха. Според официалната информация проведената сложна операция за отстраняване на органа е спасила живота на момичето.

Полицията е започнала разследване, за да се уточни как се е стигнало до инцидента.

Напоследък течният азот се превърна в популярно средство за приготвяне на множество коктейли, а готвачи като прочутия Хестън Блументал го ползват и за ястията си.

Течната форма на този газ се използва за светкавично замразяване на различни вещества. В баровете често с него  охлаждат чаши или някои от съставките в коктейлите. Идеята е, че азотът се изпарява, преди да достигне до устата. Не е ясно какво точно се е объркало с коктейла на Сканлън.