Шведи извършиха успешна трансплантация на матка

Две млади жени получиха детеродния орган от майките си в първа по рода си операция в Гьотеборг.

19.09.2012 | 16:27
Шведи извършиха успешна трансплантация на матка

Шведски лекари извършиха две трансплантации на матка от майка на дъщеря. Ако пациентите се възстановят успешно, новаторската техника ще позволи на млади жени, лишени от детеродния орган вследствие на операция или по рождение, да износват децата си в утробата, в която са били износвани и те самите.

В извършването на операциите участваха над 10 хирурзи от Гьотеборгския университет. Лекарите обаче уточниха, че ще окачестят труда си като успешен едва когато някоя от двете пациентки забременее. "Раждането на дете ще е най-доброто доказателство, че сме успели“, коментира Михаел Олосон, един от хирурзите.

И двете млади жени, получили органите, са започнали процедура за оплождане инвитро преди операцията. Получените ембриони са замразени, за да могат да бъдат използвани и имплантирани в матките на пациентките, ако лекарите преценят, че състоянието им е добро. За целта те ще са под наблюдение поне година.

В изявление на болницата се казва, че и двете жени, които са на около 30 години, са уморени след операцията, но се възстановяват добре.

Едната от тях е кандидатствала за трансплантацията, тъй като матката й е била изрязана вследствие на раково заболяване.  Другата пък е родена без този орган.

„Донорите също са в добро състояние и ще бъдат изписани от болницата в рамките на няколко дни“, съобщи Мат Бранстрьом, професор по  акушерство и гинекология в университета. Той ръководи екип от 20 учени, лекари и специалисти, които работят по проекта от 1999.

Първата известна трансплантация на матка от жив донор беше извършена през 2000 година в Саудитска Арабия, но после се наложи органът да бъде отстранен заради тромб.