fallback

Дете проби защитата на английско летище

Инцидентът е станал три дни преди старта на Олимпиадата в Лондон, за която се очакват над 2 милиона туристи и е разтревожил сериозно английските власти.

25.07.2012 | 16:47

Единадесетгодишният Лиъм Коркоран хвърли в ужас властите в Англия след като успя да мине през всички контролни пунктове на летището в Манчестър и необезпокоявано да се качи в самолет за Рим без никакви документи и билет.

Драмата се разиграла вчера по обяд, когато детето било обявено за издирване от майка си. Лиъм изчезнал, докато тя пазарувла в търговски център в Манчестър, който се намира на около 5 километра от летището.

Все още не е ясно нито как е стигнал до летището, нито как е успял да мине през всички проверки, включително през детекторите без никой от служителите на терминала да забележи, че е сам и без документи.

След това той се насочил заедно с група пътници към гейта, от който за Рим излитал самолет на компанията Jet2 и успял да се качи, подминавайки и контрола на борда. Явно екипажът не е успял да свери и бройката на бордните карти със заетите места, тъй като детето спокойно се настанило.

Чак когато излетели и Лиъм се заговорил с околните пътници, станало ясно, че е сам и се опитва да избяга от вкъщи. Капитанът бил уведомен незабавно и подал сигнал на английските и италианските власти.

След кацането на римското летище Фюмичино детето било оставено в самолета и върнато в Манчестър малко по-късно.

Инцидентът, който се случва три дни преди старта на Олимпиадата в Лондон, за която се очаква пристигането на над 2 милиона туристи разтревожи сериозно английските власти.

„Приемам много, много сериозно всеки пробив в сигурността“  заяви секретарят по транспорта Джъстин Грийнинг пред BBC. Той обеща, че ще бъде проведено детайлно разследване, за да се изясни как се е стигнало до случая.

Няколко служители на летището в Манчестър и на авиокомпанията са отстранени докато текат проверките.

fallback
fallback