Каскадьор минa над Ниагара по въже

За малко над 25 минути, той измина разстоянието от 550 метра на 60 метрова височина.

16.06.2012 | 12:44
Каскадьор минa над Ниагара по въже

Известният акробат и каскадьор Ник Валенда стана първия човек, успял да мине над Ниагарския водопад, балансирайки върху въже.

За малко над 25 минути, той измина разстоянието от 550 метра, на 60 метрова височина. Дебелината на стоманеното въже по което се движеше е едва 6 сантиметра.

Стотици хиляди се бяха събрали от двете страни на водопада, за да наблюдават опита на Валенда, а милиони други го следяха на живо по американската телевизия ABC.

Сред първите, които го посрещнаха на канадска територия, освен семейството му и феновете, бяха гранични полицаи. Те поискаха документите му, а той се пошегува, че не носи нищо за деклариране.

Ник се е борил две години с канадската и американската администрация, за да получи разрешение да премине над водопада.

Акробатът сподели, че заради мъглата и силния вятър над водата му е било много трудно, но и за миг не се е усъмнил, че ще успее.

За пръв път в кариерата си, той използва осигурително въже . Това обаче, не било по негово желание, а съгласно договора с ABC, която е и спонсор на начинанието.

Предишният подобен опит е извършен през далечната 1896 г. от каскадьора Джеймс Харди.

Ник Валенда е носител на няколко рекорда на Гинес, сред които за най-високо и най-дълго преминаване по въже с велосипед.