Австралийски милиардер ще строи “Титаник II”

Китайска корабостроителница е натоварена с проекта, който изразява респекта на Клайв Палмър към строителите на легендарния лайнер.

30.04.2012 | 10:21
Австралийски милиардер ще строи “Титаник II”

Австралийският милионер Клайв Палмър ще строи нова, модерна реплика на „Титаник”. Той вече е предплатил на китайска държавна компания, като се очаква лайнерът да бъде завършен до 2016. „Този кораб ще изрази уважението ми към хората, построили оригинала”, заявява Палмър, цитиран от BBC.

На този етап плановете са съдът да прилича максимално на “Титаник” по отношение на вътрешния и външния дизайн. Палмър обаче уточнява, че той ще бъде оборудван с най-модерната технология, гарантираща сигурността на пътниците.

Съобщението за изграждането на кораба идва само няколко седмици след отбелязването на 100-годишнината от потъването на „Титаник”. Най-големият, луксозен и сигурен за времето си плавателен съд потъва на 15 април 1912, причинявайки смъртта на над 1500 души.

„Разбира се, че може да потъне, но само ако има огромна дупка в корпуса”, отговаря Палмър на въпроса не се ли страхува репликата да не последва съдбата на оригинала. Първият курс на „Титаник II” ще бъде същият като на оригинала - от Лондон за Ню Йорк, и според първоначалните планове ще бъде изпълнен в края на 2016.