fallback

Потвърдено е: аспиринът предотвратява рака

Малки дози в продължение на три години намаляват с 25% риска от смъртоносно заболяване.

21.03.2012 | 17:17

Ежедневното приемане на ниски дози аспирин може да предодврати появата на рак или да спре разпространението му, показаха независими проучвания на различни научни екипи. Резултатите им показват, че е възможно медикаментът да има ефект и при лечение на заболяването.

Авторите на изследването – д-р Питър Ротуел от Оксфордския университет и негови колеги - вече бяха доказали преди време, че приемането на аспирин в продължение на  10 и повече години намалява риска от рак на червата. Новите им изследвания показват, че ежедневният прием на малки дози от лекарството  в продължение на само три години може да намали риска от рак с 23% при мъжете и с 25% при жените.

Рискът от фатален край на заболяването пък намалява  до 37% при тези приемали хапчето над пет години.

Тези дни ще бъдат публикувани и резултатите от друго, напълно независимо изследване, според което аспиринът предотвратява разпространението на рака в други органи. При пациенти, употребяващи лекарството, метастазите са средно с 48% по-малко.

Учените си обясняват способността на аспирина да забавя метастазата с неговия ефект върху тромбоцитите – елементите в кръвта, които отговарят за съсирването й.

Аспиринът, който преди година навърши един век, е не само едно от най-популярните, а и от най-евтините лекарства, тъй като всички научни патенти върху него отдавна са изтекли.

fallback
fallback