NASA предупреждава за замърсяване с живак

Топенето на арктическия лед може да доведе до отлагане на живак на повърхността на земята, твърдят учени.

02.03.2012 | 14:51
NASA предупреждава за замърсяване с живак

Значителното намаляване на многогодишния арктически лед през последното десетилетие може да ускори химическа реакция, която да доведе до натрупване на живак върху земната повърхност, показва ново проучване на NASA, цитирано от Reuters. Учените са установили, че многогодишният лед е бил заменен от новообразуван по-тънък солен лед, който освобождава бром в атмосферата под въздействието на слънчевата светлина и ниската температура.

Това от своя страна отключва химическа реакция, наречена “бромна експлозия”, която превръща газообразния живак в атмосферата в токсичен замърсител. Той пада върху снега, почвата и леда и може да бъде приет от рибата, обяснява изследователят и автор на научния материал - Сон Нгием. Той алармира още, че бромът може да унищожи част от озоновия слой в най-ниската част на атмосферата, наречена тропосфера.

Учените все още се опитват да установят точната причина за изчезването на около 1 млн. квадратни километра многогодишен арктически лед за последните 10 години, като подозират, че това може да е следствие от промяна в поведението на въздушните течения.

През март 2008 арктическият лед е заемал най-малка площ за последните 50 години. Според NASA леденият масив тогава е бил с размерите на Тексас и Аризона, взети заедно. Загубите от многогодишен лед са били попълнени от новообразувал се сезонен, който е по-солен, защото не е преминал през дългогодишните процеси на отмиване на солите.

Разработката e дело на учени от САЩ, Канада, Германия и Великобритания и комбинира информация от шест сателита, изследвания на терен и проведени симулации.