Пивоварите откриха "тъмния" сезон

"Загорка" пуска специална "резерва", съчетаваща най-доброто от бирата и виното

30.11.2011 | 15:48
Пивоварите откриха

Сезонът на тъмното пиво у нас може да се смята за официално открит след Есенния бирен салон, организиран от Съюза на пивоварите в България. На събитието в бар Flanagans присъстваха шефовете на водещите пивоварни компании в страната, дипломати начело с датския посланик Коре Янсон, експерти и просто почитатели на бирата.

„Присъствието ви тук е още едно доказателство, че бирата е общоевропейската напитка на непринуденото общуване", обърна се към гостите Рууд ван ден Ейнден, председател на Съюза на пивоварите и изпълнителен директор на "Загорка". Той припомни, че добавената стойност на бирената индустрия в страната се изчислява на 219 милиона лева, а внасяните от нея средства в държаввния бюджет – на 297 милиона. В пивоварните у нас пряко са ангажирани над 3000 души, други осем хиляди работят за доставчиците и в дистрибуторската мрежа.

Тази година пивоварната индустрия в България отбелязва 130-ия си юбилей, с две други годишнини в добавка - 20 години от създаването на Съюза на пивоварите и 55 години от основаването на пивоварната наука в страната.

В чест на тези юбилеи и на зимния сезон "Загорка" пусна на пазара принципно нова бира – лимитираната серия Zagorka REZERVA 2011. Според създателите й тази напитка за пръв път съчетава най-добрите страни на пивото и на елитните червени вина – елегантен послевкус и приятен плодов аромат. "Резервата" е тъмночервеникава на цвят, с кадифен вкус и послевкус с нотки на боровинка. За разлика от класическите тъмни бири тя е леко стипчива и прозрачна. Ще можете да я опитате само през този сезон.