НАСА изнесе нови данни за Меркурий

На специална пресконференция учените от проекта представиха нови снимки и последните открития от тази планета.

17.06.2011 | 14:44
НАСА изнесе нови данни за Меркурий

В четвъртък, учените на НАСА, които продължават да пренаписват теориите си за произхода на най-близката до Земята планета, изнесоха най-новите данни за Меркурий. Космическата станция "Месинджър", която работи в орбита около Меркурий вече близо три месеца, изпраща огромно количество информация, съобщи НАСА. На специална пресконференция учените от проекта представиха нови снимки и последните открития от тази планета.
Шон Соломон, участник в „Месинджър”, съобщи че екипът, занимаващ се проучването, разполага със „снимки с разделителна способност от 10 метра на пиксел и които показват, че тези наноси всъщност представляват струпвания от неравни ями без ръбове, които варират по размер от няколкостотин метра до няколко километра. Ямите са обградени от ореоли от някакъв материал с висока отразителна способност.”
През последните три месеца на Земята са пристигнали десетки хиляди снимки с високо качество от райони на Меркурий, които до този момент не са били заснемани детайлно.
Често срещано мнение е, че Меркурий прилича на Луната в почти всяко едно отношение, но се оказва, че това не е така! – отбелязва Брет Деневи, астрофизик от Лабораторията по приложна физика към университета "Джон Хопкинс". Скалният състав на Меркурий е различен. Но пък Магнитното поле на планетата е миниатюрен вариант на магнитното поле на Земята. "
Магнитното поле е по-малко от това на Земята – коментира на свой ред  Шон Соломон – участник в проекта „Месинджър”. -  Вероятно знаете, че Венера и Марс нямат магнитно поле, така че Меркурий е единствената друга планета, като Земята.” 
Налице са и първите данни за химичния състав на скалите и почвата на Меркурий. Учените разбират все по-добре процесите, които протичат в магнитосферата на тази планета. "Месинджър" продължава да анализира Меркурий. Безпилотната космическа станция навлезе в орбита около Меркурий на 18 март тази година и с това се превърна в първия изкуствен спътник на планетата.