Късноантичен мавзолей в Южния парк на столицата

София готви кандидатурата си за културна столица на Европа.

21.04.2011 | 00:00
Късноантичен мавзолей в Южния парк на столицата

Археологическата  находка е без аналог в България по своите размери, и  се предполага, че е един от най- големите мавзолеи въобще в римската империя. Смята се, че е принадлежал на хора с много висок ранг.
“Ако ние успеем да възстановим блясъка на музея, убеден съм че имаме силата, ние ще водим гости от цяла Европа”, заяви заместник-министърът на културата. - “София ще бъде културна столица, а до 2019 година тя трябва да представи най- доброто от себе си”.
Средствата по оперативните програми за възстановяването на античния мавзолей, обаче са вече изчерпани, както и възможностите на бюджета на Столична Община.
 “Знаете, че наша цел и задача е да търсим външно финансиране за всички важни обекти,” отбеляза столичният кмет Йорданка Фандъкова. - “До този момент, столичната община е изразходила около 60 хиляди лева, затова да имаме наистина този вид- виждате ограда изградена, почистването е , както и за самите разкопки”.
Сумата, която трябва да се задели за реставриране на обекта и отварянето му за посетители  все още няма точни параметри.
“Това зависи какво решение ще вземем за неговото бъдеще- дали просто ще го експонираме и осветим или ще изградим малка зала за културни събития около и във него- това е може би по-интересния вариант,” коментира заместник-министърът на културата.
Към момента от Фондацията „Америка за България” проявяват интерес да финансират проекта.
“Нашият стремеж ще бъде именно тук да оживим тази античност и да покажем, че тя може да бъде място за социални , културни и артистични прояви,” подчерта изпълнителният директор на фондация „Америка за България” Десислава Тальокова.
Ако фондацията се ангажира с финансирането на проекта, то той ще бъде втори в нейното портфолио. Организацията оперира  в България от 2009-та година и е в подобно партньорство с министерство на културата в Пловдив. Там тя реализира проект за  социализация на т. нар. Малка Базилика с уникални римски мозайки.