Йозеф Куделка с парижката си колекция в София

75-те кадъра от колекцията на Центъра Помпиду в Париж ще бъдат в СГХГ

02.05.2019 | 14:33
Йозеф Куделка с парижката си колекция в София

Световно известният фотограф Йозеф Куделка ще дойде в България /София/, за да представи за пръв път извън Франция свои снимки от колекцията на Центъра Помпиду в Париж.

Роденият в Моравия, Чехословакия през 1938г автор от Magnum Photos работи над четири десетилетия, а изложбата в Софийската градска художествена галерия включва негови знакови творби от 60-те, 70-те, 80-те и 90-те години, съобщава Френският институт в България.

Куделка започва кариерата си като авиоинженер през 1961, преди да поеме работа в театър в Прага. Заема се с фотография през 1967 и на следващата година снима съветското нахлуване в Прага. За тези снимки получава златен медал от Overseas Press Club Robert Capa в САЩ.

Странствайки повече от десетилетие из Европа след 1970, през 1987 Йозеф Куделка получава френско гражданство. В знак на благодарност към страната подарява колекцията от 75 снимки на Центъра Помпиду, която от 7 май може да се види в СГХГ в София.

Куделка е печелил значими награди като Prix Nadar /1978/q Grand Prix National de la Photographie /1989/, Grand Prix Cartier-Bresson /1991/ и Hasselblad Foundation International Award in Photography /1992/.

Значителна част от произведенията му са собственост на Музея на модерното изкуство и Международния център за фотография в ню Йорк, галерията Хейуърд в Лондон, музеят Стеделийк за модерно изкуство в Амстердам, Дворецът Токио в Париж.

Снимки: Йозеф Куделка, © Centre Pompidou, MNAM-CCI/RMN-GP © Josef Koudelka/Magnum Photos, предоставени за публикуване от Френския институт в София.