Авиошоу

Събота от 15:30 часа
още

Авиошоу: Къде се обучават авиотехниците | Какво предлага Gripen за България

Е163 - Откриваме новата учебна година в Колежа по въздушен транспорт - инкубатор за авиационни инженери. Кои са предложенията за нов боен самолет на българските ВВС - представяме офертата на Gripen

06.10.2018 | 17:49
Авиошоу: Къде се обучават авиотехниците | Какво предлага Gripen за България

В епизода, излъчен на 6 октомври 2018:

Новата учебна година на Колежа по авиотранспорт към Института по въздушен транспорт в София.

Отварянето на офертите за нов изтребител и представянето на Gripen.

На 1 октомври се откри новата учебна година на Колежа по авиотранспорт на летище София. Ще чуете Душан Станулов от Института по въздушен транспорт и Антония Гаврилова, директор на Колежа към ИВТ. Разговаряме и с някои от колежаните за амбициите им да се развиват в професията и ще останат ли да работят в България.

Във втората част на епизода:

Ден след отварянето на офертите за новия изтребител на 1 октомври 2018, SAAB представи своето предложение за Gripen и обяви, че може да достави първия самолет до 2г.

Йонас Йелм, старши вицепрезидент на SAAB за Авиация каза, че самолетът е проектиран през 90-те, но производителят е вложи всичко ново, включително и fly-by-wire.

Йоаким Валин - Директор Експорт и международни връзки в шведската Агенция за Управление на отбранителни ресурси обясни, че, ако спечели обществената поръчка, компанията може да изпрати първата група самолети до 24 месеца, а втората до 30-я месец от подписването на договора.