Авиошоу

Събота от 16:00 часа
още

Авиошоу: Фарнбъро 2018

Е154

21.07.2018 | 20:16
Авиошоу: Фарнбъро 2018

В предаването ще видите: новини от авиоиндустрията по време на второто по важност авиоизложение в света и изложението RIAT край Лондон.

И още: британците отбелязаха 100 години от създаването на кралските военновъздушни сили с грандиозен парад в небето над Лондон в присъствието на кралицата.

Гледайте парада на исторически и модерни самолети, военни и граждански в епизод 154 на Авиошоу с Александър Богоявленски от 21 юли 2018 - целият епизод във видеото.

Фарнбъро 2018

Boeing обяви победа в надпреварата за милиарди долари като спечели повече поръчки от Airbus на авиосалона във Фарнбъро 2018, по данни на двата най-големи производители на самолети в света.

Някои от имената на купувачите на Boeing обаче не бяха обявени, отзвук от търговските напрежения в света в последните месеци.

Boeing спечели 528 поръчки.

Airbus събра 431, включително 60 за новия си модел в семейството – А220, новото име на CSeries на Bombardier.

Европейският самолетостроител започна да продава програмата тяснофюзелажни самолети на канадската компания. Boeing от своя страна също сключи сделка с бразилската Embraer за неговите тяснофюзелажни.

В дългосрочната си прогноза Boeing залага на 4,1% по-голям ръст на пазара на граждански самолети. Компанията очаква търсене за 42730 самолета за общо 6,35 млрд долара между 2018 и 2037г.

Когато се прибави и търсенето на пазара на услуги от 8,8 трлн долара, общата цифра стига 15 трлн. долара.

Airbus също не назова всичките си клиенти. Някои от сделките се предполага, че са с китайски авиокомпании, които биха желали да избегнат напрежения с американския производител.

Самите Boeing също получиха поръчки от Китай, но клиентите изчакват да се разсее напрежението около търговските преговори САЩ-Китай, преди да излязат на светло

Авиосалонът във Фарнбъро се провежда на всеки две години като се редува с най-големия в света авиосалон – Бурже, край Париж, който се пада през 2019.

100 години RAF

Демонтрационната група Red Arrows поведоха парада по случай 100-годишнината на кралските военновъздушни сили на 10 юли 2018.

Червените стрели и три от най-новите британски стелт бомбардировача F-35 Lightning бяха сред стоте самолета, които прелетяха над Бъкингамския дворец и заедно с хеликоптери Puma и Chinook и самолети Lankaster, Spitfire, Hurricane, Tornado и 22 Typhoon се подредиха, за да оформят цифрата „100“ в небето на британската столица.

Въздушният парад бе подготвян в продължгение на месеци.

Пилотите преминаха през тренировки на симулатор, за да изпълнят сложните маневри над града.

Кралица Елизабет II, кралското семейство и премиерът Тереза Мей присъстваха на демонстрациите, следани от милиони в Лондон.

Кралските военновъздушни сили на Великобритания /RAF/ са основани в края на Първата световна война, на 1 април 1918.

През 2018 бе отбелязана и 78-а годишнина от Битката за Британия по време на Втората световна война, когато британските ВВС, подкрепени от полски, чешки и словашки пилоти успешно защитиха Обединеното кралство от Луфтвафе и спряха планирана от Адолф Хитлер инвазия на Британия, Операция морски лъв.