Авиошоу

Събота от 16:00 часа
още

Авиошоу: Ауакс на летище София E148

Какво има в един летящ команден център на НАТО

09.06.2018 | 19:25
Авиошоу: Ауакс на летище София E148

На 5 юни 2018 посрещнахме на летище София един от самолетите на Компонента E-3A (AWACS) от състава на Силите за ранно предупреждение и контрол на НАТО, изпълняващ действия по разузнаване и радиоелектронно управление на авиационните средства.

Статичният показ бе организиран от Командването на българските Военновъздушни сили по инициатива на Обединеното военновъздушно командване на НАТО, Рамщайн, Германия.

„Системата Е-3А AWACS като част от Силите на НАТО за далечно радиолокационно откриване и управление е ключов елемент от мерките за гарантиране на сигурността на съюзниците от НАТО. Ние подкрепяме действията по възпиране и отбрана и даваме своя принос, като сили с висока степен на готовност, към водещите въздушни елементи на Силите за отговор на НАТО“, каза бригаден генерал Карстен Щойе - командир на компонента E-3A (AWACS) от състава на Силите за ранно предупреждение и контрол на НАТО в Гайленкирхен, Германия.

В епизода водещият на Авиошоу Александър Богоявленски разглежда оборудването на борда, подготвено за показ пред българската преса, разговаря с офицерите и техниците от екипажа, сяда на пилотското място в кокпита и пита ген. Щойе защо в самолета няма българи.

Гледайте целия епизод на Авиошоу, излъчен на 9 юни 2018.