Нощ на идеите в София на 31 януари

Климат, космос, кръгова икономика са темите, по които експерти ще запознаят аудиторията във Франския институт в София

22.01.2019 | 12:23
Нощ на идеите в София на 31 януари

Европейската космическа агенция (ESA),  Националният център за научни изследвания - Франция, Българска академия на науките, Институт за космически технологии и изследвания - БАН и Столична община организират за пръв път Нощ на Идеите София 2019.

Космосът, климатичните промени и кръговата икономика ще бъдат темите на дискусиите, филмите, изложбите, изложението и детските ателиета във Френския институт в България на площад Славейков на 31 януари от 15:30 до 21:00 ч.

„Нощта на идеите“ е инициатива на Френския институт в Париж и се организира едновременно в повече от 50 държави по света.

Тазгодишното издание на „Нощта на идеите“ е посветена на темата „С лице към настоящето".

Програмата е разделена на модули. Вход свободен след регистрация до запълване на местата в зала „Славейков“.

Първата част от 15:30 до 17:00 ч. е с фокус климатичните промени и включва прожекция на филма „Щпицберген – вахта за климата“ (2018 г.), копродукция на Националния център за научни изследвания, Франция и дискуия с френския академик и климатолог Ерве Льо Трьо.

Втората част от 17:15 ч. до 18:00 ч. ще бъде посветена на кръговата икономика. В тематичната кръгла маса „Кръговата икономика в думи и картини“ участие ще вземат  Франсоа-Мишел Ламбер, депутат и председател на Института за кръгова икономика, Франция, Марк Болар, основател на стартъпа Насекомо и представители на българската спортна инициатива Wind2Win срещу замърсяванията на Черно море.

В 18:15 ч. ще бъде октрита изложбата „Централна Европа през погледа на Европейската космическа агенция“, която представя снимки на различни георграфски обекти, снимани от космоса и която след 1 февруари 2019 г. ще може да бъде разгледана също на оградата на френската Резиденция.

От 19:00 ч. предстои заключителния панел, в който ще продължи до 21:00 ч. След прожекция на филма „Тома Песке – Космическият пратеник“ предстои дискусия с френските космонавти Клоди и Жан-Пиер Еньоре и с българския космонавт Александър Александров

Гостите на събитието ще могат да разгледат също изложбата „Климатът на 360°“ на Universcience и Фондация BNP Paribas, щандове с космическа апаратура и храна, скафандъра на космонавта Александър Александров.  Най-младата публика ще може да се включи в тематични ателиета, посветени на околната среда.

Пълна информация за събитието можете да прочетете на сайта на Френския институт в България.

Сред подкрепилите събитието е националният превозвач България Ер.