Втори пробив в сигурността... Закриват Google+ по-рано от предвиденото

Личните данни на над 50 млн. потребители по цял свят отново са изтекли от мрежата

12.12.2018 | 11:45 Редактор: Василена Василева
Втори пробив в сигурността... Закриват Google+ по-рано от предвиденото

След като в началото на октомври стана ясно, че Google ще приключи със своята социална мрежа Google+ заради тежък пробив в сигурността, сега технологичният гигант попадна под нов удар.

Личните данни на над 50 милиона потребители по цял свят отново са изтекли от мрежата, а това ще наложи по-ранното закриване на проекта Google+, съобщават от The Verge.

Според официално прессъобщение от най-голямата търсачка в света, при пробивът са били откраднати имена, възраст, email адреси и дори информация за професионалните им занимания. Засегнати са били дори потребители, които са направили личната си информация с ограничен достъп.

Пробивът в сигурността ще наложи по-ранното прекратяване на проекта Google+, като се очаква мрежата да бъде закрита до 3 месеца - през април. Първоначалният срок за това беше август 2019.

През октомври стана ясно, че заради тежък пробив в сигурността след мащабно обновяване на цялата система, данните на стотици хиляди потребители са били изложени на попказ от хакери, които са намерили вратичка.

Оказа се, че в продължение на две години данните на половин милион души са останали незащитени и то без тяхно знание. От компанията твърдят, че никой не е бил наясно за подобно нещо. За случилото се са разбрали едва през март тази година, а в продължение на 5 месеца от самата компания са се опитвали да прикрият случващото се, за да избегнат бъдещи скандали.

От Google посочват, че този път пробивът е бил открит навреме и данните на потребителите на социалната мрежа са били незащитени само 6 дни - между 7 и 13 ноември.

Още новини четете в Dnes.bg

Снимка: Pixabay