Mercedes и Bosch пускат автомобили, които сами ще идват при шофьорите

Двете компании обединяват усилия, за да вземат участие в надпреварата за масово използвана технология за автономни коли

05.04.2017 | 16:46 Редактор: Иван Берберов
Mercedes и Bosch пускат автомобили, които сами ще идват при шофьорите

Компанията майка на Mercedes-Benz – Daimler и гигантът в сферата на автомобилните технологии Robert Bosch обединяват сили, за да създадат автономни таксита, които да се появят по улиците в началото на следващото десетилетие. По този начин двете компании се включват в световната надпревара за това кой ще бъде пръв в масовото предлагане на тази технология, предава Bloomberg.

Най-големият производител на луксозни коли и най-големият производител на компоненти започват 6-годишно партньорство, което има за цел да доведе до пускането по пътищата на робо-такситата на поне четири места, включително в Силициевата долина и Щутгарт, Германия, обяви говорителят на Daimler.

Начинанието, което ще позволи на потребителите да поръчват автоматизирани коли през смартфон, ще се конкурира с проектите на BMW, Waymo на Alphabet и Uber Technologies.

"Идеята е, че превозното средство ще идва при шофьора, а не той при него", коментираха Daimler и Bosch в общо изявление, направено във вторник.
Производители на автомобили и нови конкуренти, като услугата за споделено пътуване Uber, инвестират милиарди в създаването на превозни средства, които са достатъчно умни, за да се движат самостоятелно по улиците. Залогът са новите бизнес възможности, оценени от Boston Consulting Group на 42 млрд. долара до 2025 г.

Ходът на Daimler очертава границите на желанието на компанията да сподели ноу-хау, за да спести разходи.

Статията можете да намерите в Investor.bg

Снимка: Pixabay