Microsoft пуска приложение за езикови преводи

Софтуерният инструмент ще работи чрез гласово разпознаване и машинен превод

14.12.2016 | 17:13 Редактор: Жанета Нейкова
Microsoft пуска приложение за езикови преводи

Американската технологична компания Microsoft заяви, че ще пусне приложение за извършване на езикови преводи, 
което ще е достъпно на Windows и другите операционни системи на конкурентите ѝ Apple и Google, пише Bloomberg. Ходът е част от по-голямата надпревара между най-големите технологични компании в света за надмощие в сферата на изкуствения интелект, продължава медията. 

Приложението следва появата на услуга за превод в Skype, която Microsoft пусна през 2014 г. Новият софтуер може да конвертира девет езика говоримо и 50 писмено, посочва Лили Ченг, директор проучвания по проекта. Приложението разчита на техники за изкуствен интелект, като гласово разпознаване и машинен превод.

Компанията обяви, че софтуерният инструмент ще стане достъпен през следващата година за производители на устройства, които искат да вградят нейния дигитален асистент Cortana в своите продукти.

Един от ранните партньори е Harman International Industries, която използва Cortana за своите гласово активирани колони. Expedia от своя страна разработва бот за хотелски резервации през Cortana и услугата за видео чат на Skype.

Наскоро Google направи своя дигитален асистент с изкуствен интелект отворен за външни разработчици, а Amazon.com и Apple също направиха подобни стъпки.

Повече по темата, четете на http://www.investor.bg/softuer/458/a/microsoft-puska-umno-prilojenie-za-ezikovi-prevodi-230179/