Samsung понижава с 40% капацитета на батерията в Galaxy Note 7

Това е мярка, която поставя безопасността на потребителите на първо място, твърдят от компанията

14.09.2016 | 18:00 Редактор: Луиза Божинова
Samsung понижава с 40% капацитета на батерията в Galaxy Note 7

Скандалът с фаблета Galaxy Note 7 едва ли можеше да е по-голям за Samsung. Почти всеки ден се появяват съобщения за избухнали апарати, които обезсърчават потребителите.

За да свие големината на проблема, засега само в Южна Корея Samsung ще предостави актуализация, която ще понижи капацитета на батерията с 40%. За плановете на компанията стана ясно от нейни рекламни карета в пресата в родината ѝ, с които тя също така поднася извинения на своите клиенти, предава The Verge. 

"Това е мярка, която поставя безопасността на потребителите на първо място, но се извиняваме за причиненото неудобство", пише Samsung във вестниците.

С това обаче капацитетът и времето, за което ще издържа с едно зареждане апаратът, се снижава почти наполовина. След ъпдейта телефонът няма да може да се зарежда до над 60%, така че проблемът с експлозията на енергийните клетки да бъде отстранен.

От 19 септември започва и замяната на дефектните апарати в глобален план. Ден по-късно, на 20 септември, ще започне разпространението на този софтуерен ъпдейт. Защо корейският концерн не го стартира веднага, за да ограничи въздействието на проблема, не става ясно. Също така не е ясно дали концернът планира подобен ъпдейт и за други държави. Лимитирането на батериите обаче е предвидено само за онези модели, които са снабдени с потенциално опасна батерия. По-новите устройства няма да бъдат засегнати.

Samsung е започнала преговори и с телекоми, които разпространяваха Note 7, също да изпратят софтуерното обновление до телефоните в мрежите си. Решението е временно и цели да намали риска за потребителите, които не се съобразяват с призивите на компанията и продължават да използват телефона.

По данни на компанията са продадени 2,5 млн. бройки от устройството, като има няколко „дузини" инциденти с експлодирали или самозапалили се батерии. При обявяването на глобалната акция за изтегляне от пазара Samsung съобщи, че са известни 35 случая на експлодирала батерия. Сега компанията призна, че броят им е набъбнал до 70.

Междувременно южнокорейската компания активира специален сайт, на който собствениците на Galaxy Note 7 могат да проверят дали устройствата им са засегнати от дефектите.

За целта трябва да въведат своя IMEI номер, а него може да открият през Apps > Settings > About device > Status > IMEI information.

Още по темата четете на Investor.bg