Apple обнявява визията на лаптопите си MacBook Pro

Предвижда се преносимите компютри да бъдат по-тънки и още по- малък екран

11.08.2016 | 13:45
Apple обнявява визията на лаптопите си MacBook Pro

Американският технологичен концерн Apple Inc. подготвя първия значителен ъпдейт на своята линия лаптопи MacBook Pro от четири години насам, предава Bloomberg, позовавайки се на запознати източници. Компанията ще се опита да използва един от своите по-стари продукти, за да подпомогне възстановяването след две тримесечия на спадащи продажби.

Актуализираните преносими компютри ще бъдат по-тънки, ще включват чувствителна на докосване лента за функционални клавиши и ще се предлагат с по-мощни и ефективни графични процесори за потребители експерти, като например такива, които играят видео игри, казват източниците, които са пожелали да не бъдат назовани.

Новите компютри са били в напреднала фаза на тестване в Apple по-рано тази година, казва един от източниците. Не се очаква обаче новият MacBook Pro да дебютира по време на събитието нa Apple, което за момента е насрочено за 7 септември и на което се очаква да бъдат представени версии от ново поколение за iPhone. Говорителят на Apple Бил Ейвънс отказва коментар пред Bloomberg.  

Съоснователят на Apple Стив Джобс прокламираше таблетите като възможни заместници на лаптопите, наричайки  iPad "пост-PC" устройство след представянето му през 2010 г., но продукти като MacBook Pro показват изненадваща устойчивост. Приходите от продажбите на Mac-ове, включително Pro линията, са нараснали с 6% до 25,5 милиарда долара през последната финансова година, докато продажбите на iPad са спаднали с 23% до 23,2 млрд. долара.

Тазгодишното обновление на MacBook Pro е насочено към увеличаване на продажбите на преносими компютри в момент, в който потребителите изчакват повече време, преди да купят или заменят своя iPad. Изследвания на Apple показват, че клиентите надграждат своите iPad-и приблизително на всеки три години, докато купуват нов iPhone на всеки 18 до 24 месеца, твърди източник, запознат със стратегията на Apple. Това може да обясни по-лесно факта, че продажбите на iPad паднаха от своя пик през 2013 година.

Най-значителното допълнение към новия MacBook Pro е вторичен дисплей над клавиатурата, който ще замества стандартния ред с функционални бутони. Вместо физически бутони налице ще е ивица екран, която ще представя по-нужните и често ползвани функции спрямо текущата задача или приложение. По-малкият дисплей ще използва органични емитиращи светлина диоди (OLED), по-тънка, по-лека и по-отчетлива екранна технология, твърди анализаторът на KGI Securities Мин-Чи Куо.

Целта на Apple с новия отделен дисплей е да опрости клавишните комбинации, традиционно използвани от по-опитните потребители. Дисплейът теоретично ще показва например медийни команди за възпроизвеждане, когато е отворен iTunes, но може да представя и команди за редактиране, като „изрежи“ и „постави“ по време на задачи за текстообработка, казват източници на агенцията. Дисплеят също така ще позволи на Apple да добави нови бутони чрез софтуерни актуализации, а не чрез по-скъпите и по-бавни хардуерни ъпдейти.

Новите топ модели на MacBook Pro ще бъдат малко по-тънки от сегашните, но няма да са заострени като MacBook Air и последният 12-инчов MacBook, казва един от източниците. Чувствителният на натиск тракпад също ще е малко по-широк.

Като опционална възможност новият лаптоп ще е c мoщeн гpaфичeн пpoцecop, нeoбxoдим зa пo-пpeцизнaтa oбpaбoтĸa нa например някои гpaфични изoбpaжeния, като той ще е разработка на Advanced Micro Devices Inc. Не е ясно кой доставчик ще доставя главния процесор за машините, като досега това беше Intel Corp.

Apple ще използва графични чипове Polaris на AMD, тъй като дизайнът им предлага енергийна ефективност и тънкост, която е необходима, за да се поберат в рамките на по-тънък ноутбук на Apple. Новата графична карта е с повече от 20 на сто по-тънка от предшественика си, заяви AMD по-рано през тази година. AMD отказа да коментира темата.

Новият дизайн ще включва USB-C технология, мултифункционален тип портове, който може да се справи със зареждането, трансфера на данни, и свързаност на дисплеи. Apple също така е обсъждал сиви, златни и сребърни цветове за новата линия подобно на други продукти като iPhone, iPad и 12-инчовия MacBook, казва човек на Bloomberg. Не е ясно дали цветните Pro лаптопи ще бъдат на разположение, когато новата линия бъде представена.

Oт Аррlе възнамеряват oщe дa вгpaдят cĸeнepа си зa пpъcтoви oтпeчaтъци Touch ID, ĸoйтo да пoзвoлявa нa пoтpeбитeлитe дa oтĸлючвaт пo-лecнo лaптoпa cи, бeз дa e нeoбxoдимo дa въвeждaт пapoлa. Ocвeн тoвa тaзи фyнĸция тeopeтичнo мoжe дa бъдe изпoлзвaнa пpи извъpшвaнeтo нa eлeĸтpoнни paзплaщaния чpeз Аррlе Рау.

Както и при iPhones, новите Pro лаптопи ще криптират данните за пръстовите отпечатъци, така че да не може да бъдат отстранени от устройствата при евентуална тяхна кражба.

Apple ще пусне и нова версия на своята операционна система Mac на име Sierra през тази есен, която ще предостави по-добра интеграция на Siri.

Акциите на Apple започнаха да се възстановяват, след като цената им падна до 90,34 долара през май на фона на опасенията за продажбите на iPhone. Стойността им е нараснала с 3,4 на сто от началото на годината до 108,81 долара за брой. 

Още технологични новини четете в Investor.bg