Скоро ненужните ни дрехи ще могат да се даряват сами в интернет

Британски студенти създадоха система, която автоматично да следи кои дрехи носим често и кои да бъдат дарени

06.08.2016 | 15:49 Редактор: Ирина Георгиева
Скоро ненужните ни дрехи ще могат да се даряват сами в интернет

Всеки притежава дрехи, които никога не носи. Те могат да бъдат дарени за благотворителност, но само, ако се сетим да го направим. Група студенти от Бирмингам Сити Юнивърсити са създали проект на система, наречена Internet of Clothes (Интернет на Дрехите). Тя автоматично следи кои дрехи носим често и определя кои да бъдат дарени.

Всяка част от облеклото на потребителя е маркирана с малък миещ се RFID (радиочестотна идентификация) чип, пише в."Монитор". RFID четец в гардероба разчита тези етикети всеки път, когато някоя дреха бива извадена или прибрана.

Програма на Wi-Fi свързания Raspberry Pi микрокомпютър отбелязва кои дрехи се носят рядко. След това изпраща сигнал до мобилното устройство на потребителя и му напомня за съществуването на тези дрехи. Ако тези известия се игнорират, тогава програмата ще се свърже с местна благотворителна организация, която автоматично ще изпраща на потребителя чувал за дрехите.

Има начин и потребителите да печелят от непотребните си дрехи - системата може да ги пуска в eBay.

Основната концепция напомня на съществуващата система за интелигентни чорапи (Smarter Socks), която използва RFID етикети и четец, за да помогне на потребителите да "управляват" чорапите си.