Даряваме най-много за болни деца и възрастни хора

Увеличава се броят на хората, които дават пари за благотворителност онлайн

28.04.2016 | 16:00 Редактор: Ирина Георгиева
Даряваме най-много за болни деца и възрастни хора

Българите даряват най-много за лечение на деца и възрастни хора със здравословни проблеми. Това отчетоха от Българския дарителски форум, предаде БНР. Оттам коментираха, че възможността дарителите и бенефициентите да следят в реално време какви средства успява да събере единният дарителски номер 17 777 от всяка кампания, повишава доверието в системата и за нейната прозрачност.

"DMS е платформа за набиране на средства в подкрепа на хора, организации и институции и се осъществява в партньорство между Български дарителски форум и фондация "Помощ за благотворителността в България". Могат да се дарят средства чрез еднократни sms, sms-абонаменти и онлайн", поясни Красимира Величкова.

Над 6 млн. лева са събрани от 2007 г., откакто заработи DMS до момента, отчете Величкова. По думите й осъществените през платформата благотворителни кампании са 633.

Увеличава се броят на хората, които даряват онлайн. Сумите варират от 5 лева, но не са малко и тези по 25 и 50 лева. Докато тези, които избират да даряват месечно - най-често го правят към организации. Те съставляват 59% от общия брой sms-абонаменти от 2 лева и 74% дял от общия брой sms-абонаменти от 5 лева.