Nintendo надмина Sony по пазарна капитализация

Борсовата стойност на Nintendo скочи до над 39,8 млрд. долара във вторник в Токио

19.07.2016 | 15:20 Редактор: Ирина Георгиева
Nintendo надмина Sony по пазарна капитализация

След борсовия подем от последната седмица японският производител на игри Nintendo Co. надмина производителя на потребителска електроника Sony Corp. по пазарна капитализация.

Борсовата стойност на Nintendo скочи до над 39,8 млрд. долара във вторник в Токио, надминавайки тази на Sony, която възлиза на 38,38 млрд. долара, след като новото ѝ приложение стана феномен. В петък Nintendo постави нов рекорд по най-много търгувани акции за деня в Япония, предава Bloomberg.  

На фона на разгарянето на Pokémon Go манията някои находчиви геймъри ползват най-различни средства, за да ускорят прогреса си в играта или да си спестят необходимото разкарване за улавянето на нови покемони. Безплатната игра за мобилни устройства дава възможност на играчите да улавят и обучават виртуални герои (покемони), които се появяват при наблюдаване през екрана на реалните обекти около човека, като за целта трябва да се посещават определени места.

Част от същите тези играчи вече започнаха да продават и развити акаунти за играта, а цените често минават над 100 долара. Известни онлайн пазари като eBay, както и социални мрежи като Facebook, са пълни с такива предложения, а сред най-честите “изкушения" за потенциалните купувачи е наличието на редки покемони в акаунта.

В eBay акаунт на 14-то ниво се продава за 100 долара, а на 15-то - за 175 долара. Има акаунти и на 10-то ниво, които струват по около 50 долара.

В някои области пък играта предизвиква истински притеснения. Така например бившият служител на специалните служби на Руската федерация и генерал-майор от запаса към Федералната служба за безопасност на Русия Александър Михайлов смята, че Pokemon Go може да бъде използвана като средство за шпионаж.

„Представете си, че един такъв „звяр“ се появи не в някакъв парк, а в секретен обект, където военнослужещ вземе, че го снима с камерата. Това ще представлява вербуване за чужда страна, което ще е осъществено по негово собствено желание без никаква принуда – идеалната схема за събиране на информация за специалните служби“, отбелязва Михайлов, цитиран от РИА.

Наскоро пък израелските служби издадоха предупреждение към местните военнослужещи приложението да не се използва в границите на армейски бази, тъй като представлява източник за събиране на информация. Заснетите кадри лесно могат да бъдат локализирани, тъй като приложението използва GPS функционалността на устройството. Освен това то има достъп до Google акаунта на използващия го, което съчетано с предното, представлява допълнителен риск, предава Haaretz.

Четете още новини и икономически анализи в Bloombergtv.bg