България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Pokemon Go" завладя света

Промени се моделът за развитие на децата в днешния свят, коментираха психологът Христо Монов и Стефан Колев

19.07.2016 | 10:09 Редактор: Ирина Георгиева

Светът полудя по играта "Pokemon Go" още преди да е излязла. Всички знаеха за нея, чакаха я и когато излезе всички луднахме. Това коментира в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Стефан Колев от "Pokemon GO" България.

"Не всички луднаха, има една част от света като например хората от моето поколение или пък тези, които разбират проблема не са луднали, а по-скоро се чудят как да ви помогнат вие да не луднете. Вижте колко хубаво е направено. Маркетингово - най-напред чакаме играта. Създаваме очакването. Страшното е, че подобни стратегии за въвеждане на нещо в културата ни винаги разчитат на психични механизми, които не са подчинени на съзнанието ни", заяви от своя страна психологът Христо Монов.

Има опасност и още в началото, когато започваме да играем играта, тя ни предупреждава да внимаваме, отбеляза Колев. Той сподели, че е губил представа за реалния свят, докато е играл играта ... и е паднал в канавка.

"Сега си представете. Тероризмът е една от реалностите в днешния свят. И някой ви събере на едно място - белята може да стане там", посочи Монов.

Според Колев няма чак такава голяма опасност.

"Преди няколко дена прочетох някъде, че има опасност от самите камери на нашите телефони да ни следят. Това може да е така или не, доходите на компанията се вдигнаха до няколко милиарда. Слуховете са, че продават нашата информация - дали е така не знам", добави той.

Промени се моделът за развитие на децата в днешния свят, заяви психологът.

"Първото ниво, което влияе върху развитието на едно дете е семейството. Сега мисля, че медиите и особено тези базирани, върху интернет и платформи - заминиха това семейство. На семейството понякога му е по-лесно да е така", заяви още Монов.

По-страшното е не тероризма, информацията и печалбата на компанията, а че тези, които обикалят парковете не си знаят имената, смята Монов.

"Докато "Pokemon Go" не излезе и аз не излизах от нас. Постоянно бях на компютъра. Като стартира играта и аз започнах да излизам. Запознах се с много нови хора", заяви Колев.

Според психолога никой зависим не знае, че е зависим.

Цялото интервю вижте във видеото: