Twitter придоби стартъп за изкуствен интелект

Компанията от Лондон разработва технологии, използвайки невронни мрежи и машинно обучение

21.06.2016 | 17:01 Редактор: Луиза Божинова
Twitter придоби стартъп за изкуствен интелект

Американският технологичен концерн Twitter Inc. придобива базирания в Лондон стартъп за изкуствен интелект Magic Pony Technology в опит да направи излъчваните в социалната мрежа видео клипове да изглеждат по-професионално.

В блог публикация в понеделник главният изпълнителен директор на Twitter Джак Дорси заявява, че компанията купува Magic Pony Technologу, за да може Twitter да продължи да бъде "най-доброто място, в което да се види какво се случва и защо то е важно".

В стремежа си да укрепи забавяне на растежа си през последните месеци компанията започна да засилва видео клиповете в сайта си. Magic Pony използва т. нар. машинно обучение, начин за обучаване на софтуера да изпълнява задачи без изрични указания за програмиране на базата на разпознаване на образи. Това е технология, която е "все по-често в основата на всичко, което се изгражда в Twitter", обяснява Дорси, цитиран от Bloomberg

Компанията от Лондон разработва технологии, използвайки невронни мрежи (системи, които са програмирани да мислят като човешки мозък) и машинно обучение.

Технологиите на Magic Pony използват изкуствен интелект за визуални ефекти. Te може да се използват за изчистване на пикселизирани изображения или за създаване на нови изображения, за подобряване на видео стрийминга, особено в среди, където честотната лента и свързаност не са идеални, или за автоматично изграждане на пейзажи за компютърни игри.

Компанията, създадена през 2014 г. от завършили Imperial College London студенти с познания в компютърните науки, математиката и неврологията, тренира невронни мрежи за обработка на визуална информация. Мрежата може да се научи как изглеждат висококачествените изображения, след като са превърнати в снимки с ниско качество, а след това може да се обърне този процес, като превърне изображения с ниско качество във висококачествени такива. Технологията може да направите това с помощта на стандартни графични процесори, което означава, че тя може да се използва от всички видове устройства - от настолни компютри до смартфони.

Условията по споразумението не са оповестени, но два отделни източника твърдят пред TechCrunch, че Twitter e платила 150 млн. долара за сделката. В сумата са включени бонуси за персонала, който наброява около 11 служители, включително съоснователите Зехан Уанг и главния изпълнителен директор Роб Бишъп. 

Това е третата подобна компания за машинно обучение, която Twitter придобива, след като през миналата година купи Whetlab, както и Madbits през 2014 г. Whetlab твърди, че нейният софтуер помага на компаниите да имплементират технология за машинно обучение, така че да могат да пресяват, разбират и подреждат големи обеми от информация.

Twitter се опитва да улесни потребителите в разбирането как да използват нейната социална мрежа и да намерят желаното от тях съдържание. За да направи това, компанията се опитва да въведе ред сред най-популярните туитове, като ги групира в категории като "сладки животни" и "знаменитости".

Повече технологични новини четете на Bloombergtv.bg.