Френският съд наложи глоба на Uber за 1 милион евро

Мениджърите злоупотребили с лични данни

09.06.2016 | 21:46
Френският съд наложи глоба на Uber за 1 милион евро

Наказателен съд във Франция призна за виновни компанията за споделено пътуване Uber и двама от изпълнителните й директори в страна за нарушението на законите за транспорта и личните данни, съобщи Wall Street Journal.

Знаковото дело започна миналото лято и съдът реши, че фирмата и двама от директорите й – Пиер-Димитри Гор-Коти и Тибо Симпал – са виновни за управлението на незаконна таксиметрова услуга, както и по редица други обвинения, свързани с услугата UberPop. Тя свързва непрофесионални шофьори без лицензи и потребителите на приложението и е забранена, както във Франция, така и в други държави. 

Компанията и двамата изпълнителни директори трябва да платят обща глоба от 964 хил. евро. Говорител на Uber заяви, че компанията е „разочарована“ и че ще обжалва.Решението на френския съд е поражение за калифорнийската компания в рамките голямата законова битка между Силициевата долина и редица правителства по света за това как, и дали да регулират дигиталната икономика.

Uber спря услугата си UberPop във Франция, след като миналото лято мениджърите бяха обвинени. Миналата есен Конституционният съд потвърди забраната от UberPop, която е най-евтината услуга. Тя е спряна също така в Холандия, Испания, Белгия и Германия.

Четете още икономически новини и анализи в Investor.bg