Кой ще бъде новият собственик на Yahoo?

Verizon, TPG и YP Holdings наддават за уеб пионера

19.04.2016 | 16:18 Редактор: Луиза Божинова
Кой ще бъде новият собственик на Yahoo?

Във войната за наддаване за уеб пионера Yahoo телекомуникационният и медиен гигант Verizon ще се изправи срещу частен инвеститор и онлайн рекламна компания. След изтичането на крайния срок за подаване на първоначални оферти до вторник има трима заинтересовани, предава Bloomberg, позовавайки се на информирани лица.

Освен Verizon в надпреварата е компанията за дялово инвестиране TPG, както и специалистът по онлайн реклама YP Holdings, известна преди като базата данни Yellowpages.com. Други по-големи купувачи, като например Google, Microsoft или телекомуникационните компании AT&T и Comcast са решили да не се опитват да наддават. Yahoo се бори с намаляващи приходи от продажби, тъй като не успява да засили бизнеса с онлайн реклама.

Интернет концернът ще представи финансовите си данни за първото тримесечие във вторник след края на борсовата сесия. Анализатори очакват пореден спад на бизнеса. Но независимо какви са те в детайли, основните проблеми за бившия уеб пионер са отдавна известни.

За кандидат с най-високи шансове се счита телекомуникационният гигант Verizon. Той може да слее медиите, предлагани от Yahoo, с уеб подразделението си AOL, което купи за 300 млн. долара, пишат Huffington Post и TechCrunch. Анализаторите предполагат, че те заедно ще имат достатъчно тежест, за да могат да се опълчат на гигантите в онлайн рекламния бизнес Google и Facebook.

В Yahoo бившият мениджър в Google Мариса Майер трябваше да установи, че самостоятелни действия на вече малкия играч в онлайн бизнеса не водят до големи скокове. За повече от три години начело тя успя наистина да повиши приходите от видео бизнеса и медийното съдържание, но същевременно класическият бизнес с дисплейни реклами куца, така че като цяло приходите стагнират на едно и също ниво. По отношение на резултатите за първото тримесечие експертите не очакват подобрение.

Освен това изминалите няколко месеца се характеризираха от истински хаос. Първо Майер възнамеряваше да продаде дела от 15% в китайската онлайн платформа Alibaba, която по актуален курс на акциите струва почти 29 млрд. долара, а приходите да върне на акционерите. Но след като американските власти отказаха да разрешат осъществяване на сделката без данъчно облагане, набързо бе решено на тезгяха да се изкара основният бизнес на онлайн компанията. Според различни публикации са се приемали предложения за всякакви дялове на Yahoo, в различни комбинации – уеб бизнес, медийни предложения, поделението в Япония Yahoo Japan.

Големият акционер Starboard, който отдавна критикува Майер, открито се оплака, че Yahoo създавал впечатлението, че не иска да се продава в действителност.

"Това си е направо виц", коментира процеса по продажба високопоставен мениджър във финансов инвеститор, който е искал да наддава за компанията, пред Fortune. Трудно било дори да се добере до каквато и да е информация за бъдещите планове на мениджърите на Yahoo, включително на Майер.

Повече технологични новини четете на Bloombergtv.bg