Какви рискове крие новата структура на Alphabet?

Компанията се групира в отделни дъщерни дружества с нова компания майка

29.03.2016 | 16:30 Редактор: Луиза Божинова
Какви рискове крие новата структура на Alphabet?

Редица нови слухове подчертават колко важна е, а в някои случаи и колко слабости носи, една от големите идеи, стоящи зад оперативната структура на Alphabet, пише Business Insider.

Когато единият от създателите й - Лари Пейдж, обясни по какъв начин ще се реорганизира компанията, известна като Google преди година, той разкри, че това ще са група отделни дъщерни дружества с нова компания майка, наречена Alphabet. Тогава една от основните теми беше как новата структура ще даде повече свобода на избраните лидери.

"Alphabet залага на бизнес развитието чрез силни лидери и независимост“, писа той. "Като цяло нашият модел предвижда силни изпълнителни директори, които управляват отделните бизнеси, а Сергей Брин и аз ще им помагаме, ако е необходимо. Ние стриктно ще се справяме с разпределението на капитала и ще се уверяваме, че всяка компания действа добре. Същевременно ще се грижим да имаме добър главен изпълнителен директор за всеки бизнес и ще определяме възнагражденията му“.

Скоро след тези новини започват да се появяват реакции за самите лидери.

Нова статия в BuzzFeed за сегашния главен изпълнителен директор на Google Сундар Пичай акцентира върху това как той (бидейки изключително кротък) се чувства на една толкова важна позиция в разрастващия се интернет гигант.

"Радвам се, че от всички тези хора Пичай е главен изпълнителен директор на Google”, посочва репортерът Мат Хонън.

Поляризация

Но портретът в изданието директно показва критиките към главните изпълнителни директори на две други подразделения на Alphabet – Тони Фейдъл, който управлява компанията за продукти за умни домове Nest, и Анди Конрад, който стои начело на бизнеса Verily.

В по-задълбочен материал на Рийд Алберготи за The Information Фейдъл е описан като труден лидер, който е доста спорна личност вътре в компанията, а през последната година се е сблъскал с проблеми в продажбите на ключови продукти.

Източници, говорили пред Чарлс Пайлър от STAT обрисуват Конрад като "спорен и импулсивен лидер, чиито практики гонят най-големите таланти и оставят вратата отворена за конкурентите“.

И двете истории, които бяха публикувани миналата седмица, подчертават, че ако говорим за плана на Alphabet, всяко от деветте официални дъщерни дружества си има свои собствени мениджърски техники и структура. А всеки един от тези нови главни изпълнителни директори може да бъде гледан под лупа от външни хора, бивши представители на Google, някои от които са получили опцията да се върнат в "кораба майка“, както и от директорите на Alphabet, които ги ръководят в период на фискална дисциплина.

Подобна идея се прокрадна и в новините, които се появиха по-рано този месец – че Alphabet се опитва да продаде Boston Dynamics и да пренасочи част от служителите, които се присъединиха към Google по време на големите наемания на служители през 2013 г., когато тя купуваше фирми за роботика.

Анди Рубин, бивш основател на Android, водеше голяма част от тези придобивания, а когато напусна Google през 2014 г. подразделението така и не успя да намери достатъчно добър лидер, който да го замени. Впоследствие бизнесът загуби своята посока.

Всички нови дъщерни компании на Alphabet имат повече свобода и автономност, но също така все още разчитат на Google за пари. Пейдж и Брин, основателите, изградили Google до гиганта, който е днес, "служат“ на тези стартъпи, но всяко от тях е под някаква форма изолирано, тъй като се управлява от друг лидер.

Лари Пейдж заяви, че част от новата роля на Alphabet е да обучава таланти, търсейки най-добрите хора, с които да запълни позициите на главните изпълнителни директори.  

Повече технологични новини четете на Investor.bg