Toyota разработи устройство за незрящи

Project Blaid ще помага на слепите да се ориентират по-лесно в затворени пространства, както и да намират врати и стълби

10.03.2016 | 15:02 Редактор: Луиза Божинова
Facebook

Автомобилният производител Toyota разработи преносимо устройство за хора със зрителни увреждания, което ще помага на незрящите да се ориентират по-лесно, допълвайки използваните досега бастуни, базови GPS устройства и кучета-водачи, пише Huffington Post.   

Японската компания обяви новата си инициатива “Project Blaid” в блога си тази седмица.

Устройството ще бъде с камери, които наблюдават заобикалящата среда, както и с високоговорители и вибриращи мотори. Това ще помогне на незрящите по-лесно да се ориентират в затворени пространства като офис сгради и търговски центрове, да намират ескалатори, стълби, врати и тоалетни. 

"Искаме да разширим свободата на придвижване за всички, независимо от обстоятелствата, местоположението или способностите", казва Саймън Нагата, административен директор на Toyota за Северна Америка.   

Във видеоклип, представящ устройството, от компанията заявяват, че се надяват да добавят и други функции като картографиране, лицево разпознаване и идентифициране на обекти. 

Toyota не е първата компания с такъв вид инициатива. През ноември Microsoft в сътрудничество с британската благотворителна организация Guide Dogs представи устройство за навигация на хора със зрителни увреждания в градски условия.