Българи правят умна пералня

Проектът е част от шестото издание на HackFMI

19.12.2015 | 16:57 Редактор: Виктор Борисов
Българи правят умна пералня

Български инженери са на път да създадат първата умна пералня, която да бъде контролирана през интернет и да пере според индивидуалните ни нужди. 

За прототип екипът на Спас и Минчо използва стара съветска пералня, произведена през далечната 1983г. 

Идеята е хората да влизат в една уеб страница и от там да си избират програмата за пране, колко пъти да плакне, колко дълго да центрофугира, казва Спас Кючуков, студент във ФМИ към СУ.

 

 

Чрез новия домакински уред освен перфектно изпрани дрехи ще можем да следим разхода на вода и да създадем собствена програма според изискванията на прането.

Това, което сме проучили, е че няма пералня, която да има такъв уеб интерфейс или начин да я включиш към мрежата. Повечето са с готови програми, ако не ти харесва трябва да се примириш, но това може да стане нещо много удобно – както ти харесва на теб, така да си я програмираш, допълва Минчо, магистър също във ФМИ. 

 

Тази и други много полезни идеи могат да се видят на шестото издание на форума FackFMI, състезанието за млади компютърни инженери и IT специалисти. Идеята за форумa хрумнала на Радослав след разговор с негов приятел, който участвал в подобно състезание в Принстънския университет.

Очакваме отборите да направят нещо, което може да бъде докоснато, може да бъде видяно, да свети, да пищи, със сензори. Темата е „Hack for gadget” - очакваме по-хардуерно насочени неща, ще бъдем изненадани в неделя какво ще има, казва организаторът на HackFMI Радослав Георгиев.

 

 

Очаква се най-добрият проект ще бъде избран и награден утре на специална заключителна церемония.

 

Репортаж от събитието: 

Видео и атмосфера от хакатона: