Историята на Microsoft Windows

Microsoft създава операционни системи от 1981 г.

06.08.2015 | 15:53 Редактор: Велко Каменов
Историята на Microsoft Windows

Microsoft Windows – кралят на персоналния компютър. Без значение дали го харесвате или не, Windows е един от продуктите, правени някога, които са донесли най-голяма печалба. Използват го 1,6 милиарда души.

Как се стигна до тук?

Историята започва през 1981 г. – малка софтуерна компания, наречена Microsoft, се издига с разработването на текстово базираната операционна система MS DOS за новите персонални компютри на IBM.

За онова време DOS е ефективна операционна система, но средностатистическият потребител иска нещо по-достъпно.

Microsoft използва собствения си продукт Interface Manager, за да разработи графичен интерфейс на DOS.

През 1985 г. вече има Windows 1.0Може и да не изглежда много добре, но тази първа версия на Windows е революционна. От нея води началото си всичко, което познаваме и харесваме и до днес – падащи менюта, скролбарове, иконки и диалогови прозорци.

Започва да се използва и ново устройство, наречено мишка. За да помогне на потребителите да упражняват уменията си с мишката, версия 1.0 включва играта Reversi.

През 1987 г. излиза Windows 2.0, чиято графика е подобрена и дава възможност за отварянето на прозорци един върху друг. Една година по-късно Microsoft се превръща в и остава най-големия производител на софтуер за персонални компютри.

В началото на 90-те Microsoft продава милиони копия на Windows 3.0 и 3.1.

През 1995 г. Microsoft стига до върха с Windows 95. През първите 5 седмици са продадени 7 милиона копия. Операционната система вече има старт меню, но и много бъгове. Windows 98 представлява цялостен ъпдейт, но не всички са доволни.

Годината е 2000-ната. Microsoft пуска на пазара Windows Millennium Edition за ползване на домашни компютри, но никой не го купува. Windows 2000 е предназначен за бизнеса.

През 2001 г. излиза следващата версия на операционната система – Windows XP, който е бърз, стабилен и подходящ за работа с интернет и възпроизвеждане на медийно съдържание. Превръща се в хит сред потребителите.

След 6 страхотни години, Microsoft се опитва да създаде съвсем нов Windows – Vista, но той се оказва пълен провал.

Microsoft се нуждае от 2 години, за да оправи бъркотията с Windows 7 – продукт, който най-накрая е достатъчно добър, за да убеди хората да използват по-нова версия от XP.

През 2012 Microsoft отново се опитва да е радикален с Windows 8. Традиционният десктоп е подменен с интерфейс, който да е подходящ за настолни компютри, лап топи, таблети и смартфони. Повечето хора се объркват и се връщат към познатия им десктоп.

Ами Windows 9? Няма такъв, днес вече имаме Windows 10, който ни връща към традиционния десктоп и старт меню и е безплатен.

Това вероятно е и последния път, в който Microsoft поставя число след версия на Windows. В бъдеще Windows ще е просто Windows.