Новият Windows 10 ще бъде достъпен на 29 юли

Компанията посочва, че е създала изцяло нов браузър, наречен Microsoft Edge

01.06.2015 | 16:51 Редактор: Ирина Георгиева
Новият Windows 10 ще бъде достъпен на 29 юли

Новият Windows 10 ще бъде достъпен на 29 юли, а успехът на операционната система ще зависи от един единствен бутон, съобщава Investor.bgСлед тригодишно отсъствие Start менюто (началното меню) търпи значителни промени, предава CNN.

От компанията обявиха, че Windows 10 ще бъде достъпен в общо 190 държави от 29-и юли и ще включва нововъведения в защитите. Той ще бъде достъпен за безплатно обновяване за онези, които използват Windows 7 и Windows 8.1 По този начин милиони потребители по цял свят да преминат към новата операционна система безплатно.

Кликането на Start бутона на Windows 10 ще "отваря вратата" към най-често използваните и най-важните приложения на компютъра.

Както всяка предишна версия на Windows, Start менюто на Windows 10 ще бъде мястото, от което потребителите ще получават достъп до всичките си програми, организирани по азбучен ред. Освен това ще осигурява бърз достъп до важни елементи като настройките.

Но подобно на Windows 8, новият Start бутон ще включва и две колони с панели, които могат да променят размера си и да показват най-скорошната информация за времето, съобщения от социалните мрежи, спортни резултати, борсова информация, последни снимки и други.

"Windows 10 се стартира бързо, реагира бързо и позволява батериите на устройствата да издържат по-дълго от всякога. По-сигурен от когато и да било Windows 10 включва Windows Hello, Microsoft Passport и Windows Defender за защита от зловреден софтуер, както и ангажимент да достави безплатно текущи актуализации на защитата за целия жизнен цикъл на устройството." - посочват от компанията.

Операционната система е оптимизирана, както за клавиатура, така и за тъчскрийн. Тя е създадена така, че да бъде съвместима с всички Windows приложения и устройства.

Компанията посочва, че е създала изцяло нов браузър, наречен Microsoft Edge. Той е създаден с цел да направи така, че нещата да се случват онлайн по изцяло нов начин. За целта предлага вграден изглед за химикалка, споделяне и четене. В него е интегриран личният помощник Cortana, благодарение на което софтуерът ще предлага по-бързи резултати и съдържание, базирано на личните интереси и предпочитания.

Освен обновения десктоп вариант на Office 2016 Windows ще предложи нови версии на Word, Excel, PowerPoint, OneNote и Outlook.

Потребителите ще могат да общуват с приятелите си посредством Windows 10 на компютъра си или през Xbox One, докато играят игри. Освен това ще могат да споделят съдържание с помощта на Game DVR. Предвидена е и възможност за стрийминг на игри директно от конзолата Xbox One към таблет или компютър с Windows 10.

Игри, които са разработени за DirectX 12 в Windows 10, ще имат подобрения в скоростта, ефикасността и графичните възможности.  

/Снимка: Windows/