Mobileye влиза в индустрията на безпилотните автомобили

Израелската компания разработва системи за предотвратяване на сблъсъци.

15.07.2015 | 16:29 Редактор: Велко Каменов
Mobileye влиза в индустрията на безпилотните автомобили

Ако видите безпилотен автомобил, и той не е модел на Google, вероятно разчита на технология от Mobileye.  Компанията вече е кралят в разработването на системи за избягване на сблъсъци, като автоматичното спиране. Mobileye планира да се превърне във водеща компания и при безпилотните автомобили.

„Създаваме връзки с компании за бъдещето. От 13-те автомобилни производители, които започнаха да работят съвместно с нас в сферите на безпилотното и полубезпилотното шофиране,  4 вече са започнали производство. Първият автомобил ще бъде представен тази година”, заяви президентът на Mobileye.

Mobileye очаква напълно безпилотни автомобили  да се появят след 6 или 7 години.

„Пътищата не са готови, застрахователните компании не са готови, както и правителствата и шофьорите. Автомобилните производители не са готови да поемат толкова голям риск”, поясниха от компанията.

В бъдеще по-голяма част от приходите си Mobileye ще генерира благодарение на безпилотните превозни средства – пазар, чийто обем може да достигне 40 милиарда долара след 10 години.  Така растежът на компанията може да се увеличи неимоверно, а основателите ѝ вече са милиардери. Конкуренцията все още е доста назад.

„Технологията е много сложна. Затова на този пазар има толкова малко играчи. Разпознаваме обстановката, не само обектите в нея, и така можем да преценим необходимото пространство пред превозното средство” поясни съоснователят на компанията Зив Авирам.  

Вероятно Tesla ще е първият автомобилен производител, чиито модел ще ви позволи да направите това докато се намирате на магистралата. Други като Audi не са много далеч.