Предимствата на безпилотното шофиране

Най-често изтъкваните ползи засягат сигурността и ефективността.

01.05.2015 | 14:50 Редактор: Велко Каменов
Предимствата на безпилотното шофиране

Audi е в напреднали тестове на самоуправляващ се автомобил, който би позволил извършването на редица дейности зад волана на „шофьора” си. Ханс Никълс от Bloomberg лично изпробва революционното возило.

Голяма част от дискусиите за положителните страни на безпилотното шофиране се въртят около сигурността. Шофирането без да се използват ръцете наистина е по-сигурно, имайки предвид големият брой шофьори, които признават, че използват мобилни телефони, за да пишат съобщения докато шофират. Над 20% от немските и френските шофьори го признават, а в САЩ, Португалия и Белгия са дори повече – над 30%.

Сред ползите обаче може да бъдат изтъкнати и икономически аргументи, свързани с подобряването на ефективността и времето, което спестявате докато сутрин пътувате за работа. Средностатистическият американец прекарва по 28 минути на ден в пътуване за работа, а средното за страните членки на ООН е 38 минути. Това прави почти 150 часа годишно или почти 19 8-часови работни дни преди дори да сте стигнали до офиса си. Сутрешното пътуване за работа е най-неприятното сред 19 дневни задължения според проучване на Princeton. С безпилотното шофиране то може да стане много по-приятно, или поне ползотворно.

„В предната част на автомобила има два радарни сензора. Зад предното стъкло е монтирана камера. Има и два лазерни скенера - един отпред и един отзад. Освен това са монтирани 4 допълнителни радара във всеки ъгъл на автомобила. Това е достатъчно, за да не се пропуска нищо от заобикалящата го среда”, обяснява специалистът в областта на самоуправляващите се автомобили, работещ във Volkswagen Бернд Рьослер.

Автомобил, който да е напълно самоуправляващ се, едва ли ще бъде общодостъпен преди 2020, но технологията за него вече е готова.