Първият безпилотен камион, достигнал трето ниво на самоуправление

Камионът Inspiration е прототип, произвеждан от Freightliner.

15.05.2015 | 15:06 Редактор: Велко Каменов
Първият безпилотен камион, достигнал трето ниво на самоуправление

От доста време се говори за безпилотните автомобили. Почти всяка седмица се постига някакъв нов рекорд или тест драйв, винаги с познатото предупреждение, че подобна технология е все още далеч от завършване. Първите безпилотни превозни средства обаче може да не са тези, с които ходите на работа. Вероятно е те да дойдат от индустрия, в която въпросите, свързани със сигурността и опазването на околната среда, изискват по-добро решение от това човешко същество да стои зад волана. Първият безпилотен автомобил всъщност няма да е автомобил, а камион. Това е камионът Inspiration, произвеждан от Freightliner– камион прототип, който вече законно кръстосва магистралите на Невада.

Камионът Inspiration използва комбинация от GPS система, радар и видео камери, за да достигне така нареченото трето ниво на самоуправление. Това означава, че камионът се самоуправлява, при подходящите условия. Шофьорът обаче трябва да остане на шофьорското място и да е в готовност да поеме контрола до около 20 секунди, ако се наложи.

Автопилотът се включва с натискането на един бутон, а ако шофьорът не реагира, когато трябва да се намеси в управлението на камиона, машината забавя скоростта сама.

Всяка година над 3 милиона камиона транспортират 9,2 милиарда тона товари  в САЩ.  Ако компютрите, които никога не се уморяват или разсейват, могат да поемат част от това бреме, шофьорите ще бъдат по-отпочинали и внимателни, когато има нужда да се намесят в управлението.  

Сам Гробърт, Bloomberg Businessweek