Защо е важно да има т.нар. неутрален интернет?

Коментар на Димитър Ганчев от Българското интернет общество

05.03.2015 | 12:42 Редактор: Мариета Иванова
Защо е важно да има т.нар. неутрален интернет?

Предложението за интернет на две скороси размива идеята за интернет, коментира в ефира на Bulgaria On Air Димитър Ганчев от  Българското интернет общество. Той поясни, че в случая не става въпрос за приоритизиране на едни потребители пред други, а за възможност за приоритизиране на източника на информация.

По този начин той поясни, че ако един доставчик на онлайн услуга плати на интернет доставчика с цел да бъде приоритизиран неговия трафик, то достъпът до тази услуга ще е по-голям в сравнение с останалите.

„Ако се даде възможност на операторите да таксуват източниците на информация, това разрушава смисъла на интернет- ще има един добре работещ интернет и всичко останало. Тези, които могат да си платят, ще достигат до потребителите, а останалите не. Не говорим само за чисто финансово плащане- дори телевизионен и телекомуникационен оператор, които са под една шапка, естествено ще приоритезират собственото излъчване“, коментира Ганчев.

Още по темата

Той посочи, че в САЩ операторите от 10 години настояват за въвеждането на подобни такси, дори с аргументите, че доставчиците на информация задръстват мрежата и че сумата, която трябва да платят за разпространение на услугата им е отделна от тази, която плаща самия потребител.

В Северна Америка  вече е взето решение за установяване на т.нар. „неутрален интернет“ или още равен достъп.

В Европа телеком операторите посочват, че няма да дават приоритет на едни потребители пред други, а на едни услуги пред други, като например тези, свързани със здравеопазване.

По думите на Генчев обаче, „това, което изглежда като приоритизиране на услуга, изглежда като припоритизиране на доставчик на тази услуга“.

Цялото интервю може да видите и чуете от видео файла.