Изкуственият интелект си партнира неочаквано добре с музикантите

Електро-акустичен експеримент комбинира на живо музика с AI

16.06.2024 | 09:54 Редактор: Елеонора Танева
Изкуственият интелект си партнира неочаквано добре с музикантите

Все още повечето артисти в България се страхуват от изкуствения интелект.

"Малка част от тях са вникнали в същността на нещата. Може би до някъде има основания за страх, дотолкова до колкото трябва да има някаква законова рамка, която да се поставя. Защото има различни хора сред разработчиците и е нужно да се задават ограничения по отношение на ползването. Защото изкуственият интелект може да се използва и самостоятелно", коментира доцентът по етномузикология в НМА "Проф. Панчо Владигеров", саунд дизайнер и композитор Мануела Бончева пред Bloomberg TV Bulgaria.

Тя подготвя електро-акустичен експеримент, поднесен съвместно с Марк Шимилие, който комбинира на живо музика с изкуствен интелект. Събитието ще бъде на 24 юни от 19 часа в Деня на архитекта.

"Интересен е подборът: роял - акустичен инструмент, софтуера Ableton за електронна музика, който съдържа генеративни елементи, но все още не е изкуствен интелект и от там нататък отиваме към изкуствения интелект "ДЖАЗ", каза доц. Бончева. 

Самият софтуер ДЖАЗ е разработен от Марк Шимилие, който е професор и директор на Център за анализи в социалната математика към Училището за напреднали в социалните науки в Париж, каза гостенката.

"Това е интерактивен изкуствен интелект, предназначен за живо свирене - за интерактивна импровизация с артисти. Когато имаме артисти, които импровизират, той е обучен да хваща стила на артиста и да импровизира", обясни доц. Бончева.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: pixabay