Безос изпрати първия си екипаж до ръба на Космоса от 2022 г.

Шестима души, седнали в капсула на върха на ракетата New Shepard, бяха изстреляни от Ван Хорн

19.05.2024 | 21:59 Редактор: Вяра Димова
Безос изпрати първия си екипаж до ръба на Космоса от 2022 г.

"Blue Origin" - космическата компания на Джеф Безос, изпрати първия си екипаж от космодрум в Тексас до ръба на Космоса, след като суборбиталната ѝ ракета New Shepard беше приземена през 2022 г., предава "Ройтерс". Така компанията възобнови основния си бизнес с космическия туризъм.

Шестима души, седнали в капсула на върха на ракетата New Shepard на "Blue Origin" бяха изстреляни от отдалечената стартова площадка на компанията във Ван Хорн, щата Тексас. Ракетата се отдели от капсулата, след което капсулата с екипажа се издигна отвъд границата на земната атмосфера до 105,7 км.

След това капсулата, превозваща екипажа, се върна на Земята и приключи кратката мисия, която увеличи броя на частните астронавти на "Blue Origin" до 37. Екипажът на New Shepard включваше Ед Дуайт, първият чернокож кандидат за астронавт, който през 1961 г. беше избран от президента Джон Кенеди да се обучава за астронавт, но така и не полетя в Космоса. Той е на 90 години.

Всички пътници, включително рисков капиталист и пилот, са платени клиенти на бизнеса с космически туризъм на "Blue Origin", въпреки че мястото на Дуайт беше спонсорирано от неправителствена организация с космическа насоченост и частна фондация. "Blue Origin" не разкрива сумата, която иска от клиентите си.

Приземяването на New Shepard, единствената действаща ракета на "Blue Origin", стана след повреда по време на полет през септември 2022 г. при изследователска мисия без екипаж. Заключението на компанията беше, че структурна повреда в дюзата на двигателя на ракетата е наложила капсулата, пълна с апаратура за научни експерименти, да прекъсне полета.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: архив, БГНЕС