Геомагнитната буря засегна сателитите на Мъск

Подложени са на голямо напрежение

11.05.2024 | 17:30 Редактор: Толя Стоянова
Геомагнитната буря засегна сателитите на Мъск

Starlink на Илън Мъск предупреди за "влошено обслужване", тъй като Земята е застигната от най-голямата геомагнитна буря заради слънчевата активност от две десетилетия насам, съобщи Ройтерс. Starlink притежава около 60% от около 7500 сателита в орбита около Земята и е доминиращ играч в областта на сателитния интернет.

По-рано в публикация в X Мъск написа, че сателитите на Starlink са подложени на голямо напрежение поради геомагнитната буря, но засега се държат. Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ съобщи, че бурята е най-голямата от октомври 2003 г. и вероятно ще продължи и през уикенда, създавайки рискове за навигационните системи, електропреносните мрежи и сателитната навигация, както и за други услуги.

Хилядите спътници Starlink в ниска околоземна орбита използват междуспътникови лазерни връзки, за да предават данни помежду си в пространството със скоростта на светлината, което позволява на мрежата да предлага интернет покритие в целия свят.

Заради изключително силната геомагнитна буря небето над някои райони в Великобритания, Германия и Ирландия беше озарено от Северно сияние, съобщи ДПА. В САЩ сиянието е наблюдавано на юг до щатите Алабама и Южна Калифорния. Екстремната геомагнитна буря от най-високата пета степен G5 е предизвикана от серия изхвърляния на коронална маса от Слънцето от голям клъстер слънчеви петна с размер 16 пъти колкото диаметъра на Земята, предаде investor.bg.

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Ще изляза на разходка.
74%
Ще бъда в отпуск.
11%
Ще пътувам извън страната.
15%
Общо 582 гласа

Снимка: БГНЕС